donderdag 29 juli 2010

Fête de la tomate farcie

Bea had in Sainte-Maure een aantal fietskaarten langs de Loire meegenomen in de OT. Ze waren zo gedetailleerd als een stafkaart met landwegen, bossen, velden huizen en alles erop. Dat had ons de vorige dag al geholpen om af en toe een zandweg ipv de straat te kiezen en kwam ook nu van pas om niet altijd over het asfalt te moeten lopen.
We hadden de etappe moeten inkorten want in de volgende halte, Chaumont-sur-Loire hadden we geen slapen gevonden: alle vermelde hotels en chambre'hôtes zaten vol op een zaterdagavond. Zelfs aan de overkant van de brug geraakten we niet terecht. Gelukkig hadden we in Tours van de nonnekes een aantal telefoons gekregen van mensen die ons zouden kunnen helpen en zo waren we bij Luce, een 'amie de Saint-Jacques', en Jean-Pierre in Rully-sur-Loire terecht gekomen. (De gsm-factuur zal wellicht astronomisch hoog liggen, maar we hadden tenminste een bed.)
Om 9 u belde ze me al op om te vragen hoe laat we dachten bij hen te zullen zijn, want we mochten mee aanschuiven aan de lunch van brochetten op de bbq! Toen we op het einde van de wandeling nog probeerden een kortere weg te nemen door de velden en dat grandioos mislukte door een diepe beek waar we niet over konden, was ik bang dat we niet tijdig op de afspraak zouden zijn. Het lukte nog net. Om 13.00 u stonden we voor de tuin van een schattig huis waar de voordeur van openstond. Luce en Jean-Pierre zaten al aan tafel en we werden meteen mee aan de tafel gezet voor veel meer dan alleen spiesjes : eerst 'charcuterie de la région', nadien sla en kaas en tot slot nog een dessert!
Het dorp stond in rep en roer want dat weekend was er het jaarlijkse feest van de tomate farcie. Het koppel had er allerlei taken te vervullen en lieten ons thuis uitrusten terwijl zij aan het werk waren. Rond 19.00 u zijn we zelf ook afgezakt naar de weide met de tenten, kraampjes en brocantemarktje. Voor 10 € kreeg iedereen er een menu met aperitief (sangria), voor-, hoofd- en nagerecht. De vulling van de tomaat kon je kiezen: vlees, vis of geitenkaas. De sfeer was leuk en gemoedelijk.
Als gewentensvolle pelgrims zijn we toch op tijd in bed gekropen en hebben heerlijk geslapen in een echte 'thuis'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten