donderdag 20 mei 2010

Averechts

Beste collega-gidsen, ik doe hier de naam van de organisatie alle eer aan: we lopen ondertussen al 4 dag achterstevoren. Die eerste 2 dagen konden we niet missen door de tegenliggers, maar sinds gisteren op de Camino Primitivo is dat andere koek!
Vlak bij Santiago hadden we nog aanduidingen gezien in het blauw met cvs Oviedo erbij geschreven. Ik herinnerde me van een mede-pelgim op de Plata dat die verteld had hoe de Camino Portugués perfect in 2 richtingen is aangegeven en de terugweg in het blauw stond. Daar hebben we niks meer van teruggevonden op de Primitivo. Ook de gele pijlen ontbreken vaak. Met wat zoekwerk en bijzonder weinig verkeerd lopen zijn we er toch geraakt.
De eerste stop was een risico: in San Román de Retorta is een albergue met maar 12 bedden en niks anders. De tocht voor ons was bijna 30 km en in de andere richting amper 18 km. Het landschap was prachtig, de tocht zwaar door het vele klimmen en dalen. We hebben geluk gehad: we waren nr 10 en 11. Later op de avond is het laatste bed nog opgevuld door een koppel die samen boven in een wiebelend stapelbed moesten slapen.
Een Duitse vrouw verveelde zich steendood. Het gehuchtje is 5 huizen groot en de albergue ligt nog 800 m er vandaan. Er is niks te beleven en natuurlijk speelt hier weer het 'bedrun'syndroom: de pelgrims vertekken erg vroeg vanuit Lugo en zijn tegen de middag al aangekomen in een gat waar niks te doen is om zeker te zijn dat ze kunnen slapen. Er is zelfs geen restaurant, dus ik heb dan maar een pasta voor ons 2 gekookt.
Het is veel leuker om het andersom te doen, want vandaag waren wij al vroeg in Lugo, een volledig ommuurde stad waarvan de wallen nog intact zijn en die daarom op de lijst van werelderfgoed staan. Iedereen bezoekt Avila en hier zie je amper toeristen. Jammer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten