vrijdag 9 april 2010

9 april

Hier in de bibliotheek van Fuente de Cantos kan ik weer gratis op de pc.
Gisteren was het eerste stuk van de tocht heel mooi en rustig door de velden met veel loslopende varkens. We hebben wel honderd poortjes moeten doorgaan. Jammer dat het tweede stuk dan plots veel minder aangenaam was, omdat we een hele tijd naast de autosnelweg liepen.
In Monesterio zijn we een bezoekerscentrum van de Via de la Plata binnen gelopen en daar vertelde de mevrouw dat die weg er nog maar een jaar ligt. Men wil gaan bekijken of ze de route van de Camino niet wat kunnen aanpassen. De stempel die we er kregen is zeker de moeite om er even voor om te lopen. Hij beslaat 2 vakjes, maar dat vonden we niet zo erg.
Interessant was ook de uitleg die we er kregen van het woord 'plata'. Op het eerste zicht zou je denken dat het over het zilver gaat dat de Spanjaarden zijn gaan roven in Zuid-Amerika, of over 'geld', wat de tweede betekenis is van 'plata'. Volgens de tentoonstelling zou het woord een verbatering zijn van een arabisch woord dat 'steen' betekent, en dus is Via de la Plata dan een soort tautologie om te zeggen dat het een bestrate weg is.
Vandaag veranderde het landschap in het tweede stuk van de wandeling. Eerst liepen we nog door de typische Dehesa met de steeneiken en dan kwamen er plots weidse vergezichten van velden in rood en groen. Het valt me echt op hoe groen het landschap hier nu is. Jaren geleden heb ik met openbaar vervoer door Extremadura gereden en de kleur die me toen is bijgebleven was beige-bruin. Nu groeit hier het koren, zijn de weiden bezaaid met duizenden bloemen en dragen de bomen witte en gele bloesems.
Alleen op het einde moesten we een onaangenaam stuk over de weg gaan, maar volgens sommige bronnen hebben we ons gewoon vergist van pad!
Voor de eerste keer slapen we hier in de albergue. Het is een oud klooster, waarvan een gedeelte ingericht is als slaapplaats voor de pelgrims en een ander gedeelte een tentoonstellingsruimte is voor de schilder Zurbarán die hier geboren is. Het is erg smaakvol gedaan met veel Europees geld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten